Krácení pojistného plnění

Úrok od
4,69 %

Co je to krácení pojistného plnění? Jde o situaci, kdy pojišťovna sníží výši vyplaceného pojistného plnění z důvodu neúplných nebo nesprávných informací poskytnutých pojistníkem, nebo pokud byly porušeny podmínky uvedené v pojistné smlouvě. Tento postup je aplikován ve snaze chránit pojišťovnu před podvodnými či nadhodnocenými nároky a zajistit spravedlivé a správné vyrovnání pojistných událostí.

Krácení pojistného plnění

Pojistná smlouva a pojistné podmínky

V pojistné smlouvě jsou definovány všechny podstatné aspekty pojištění, včetně pojistného limitu a pojistné částky. Pojistný limit omezuje maximální sumu, kterou je pojišťovna povinna vyplatit v případě pojistné události, zatímco pojistná částka představuje sumu, na kterou je pojištění uzavřeno. Porušení podmínek uvedených v pojistné smlouvě může vést k krácení pojistného plnění.

Různé typy pojištění a krácení plnění

Krácení pojistného plnění se může týkat různých typů pojištění, jako jsou zdravotní pojištění, životní pojištění a úrazové pojištění. V případě, že pojistník neposkytne přesné informace týkající se svého zdravotního stavu při uzavírání životního pojištění, nebo pokud nedodrží podmínky pro zdravotní pojištění, může dojít k výraznému snížení vyplácené částky. Podobně, při úrazovém pojištění, pokud je úraz způsoben aktivitami vyloučenými z pojistného krytí, může být plnění také kráceno.

Pavel Pohanka
Pavel Pohanka
Pavel je nadšeným polo-profesionálem ve světě digitálního marketingu. Má na starosti redakční plán, práci s AI a učí se základy SEO.

Související pojmy

Pojištění nemovitosti

Nejen

Pojištění

Finanční službu, která má tlumit finanční dopady některých negativních událostí, které nemůžeme ovlivnit, označujeme jako pojištění.

Rozsah pojištění

Rozsah pojištění se týká určení maximální výše finanční náhrady, kterou pojišťovna poskytne v případě

Životní pojištění

Životní pojištění by si měl sjednat každý, kdo chce a potřebuje ochránit sebe a své blízké pro případ pojistné události v podobě dlouhodobé pracovní neschopnosti, trvalé invalidity, onemocnění, smrti a dalších kritických životních situací spojených se zdravím.

Online sjednání hypotéky
Podpora online hypotečního specialisty
Zvýhodněné podmínky
Přehledné hypoteční bankovnictví

Napsali o nás

Hodnocení: 4.9 | 462 recenzí

Nepřehlédněte

Odhalujeme skryté poplatky a upozorňujeme na ně.