Energetický štítek

Úrok od
4,69 %

Energetický štítek je dokument, který poskytuje informace o energetické náročnosti budovy nebo spotřebiče. Tento štítek je povinný pro většinu novostaveb, rekonstruovaných budov i pro některé spotřebiče, jako jsou ledničky, pračky nebo klimatizace. Hlavním účelem energetického štítku je informovat spotřebitele o tom, jak energeticky úsporná je daná budova nebo zařízení, což může významně ovlivnit náklady na energie. Energetický štítek je důležitým nástrojem pro zvýšení povědomí o energetické účinnosti a pro podporu udržitelnějšího využívání energií.

Význam energetického štítku pro úsporu nákladů

Energetický štítek hraje klíčovou roli při snižování nákladů na energie. Označení na štítku obvykle zahrnuje třídy energetické účinnosti, které jsou označeny písmeny od A (nejúspornější) až po G (nejméně úsporné). Tato klasifikace umožňuje spotřebitelům snadno porovnávat různé produkty nebo budovy a vybírat ty, které jim přinesou největší úsporu. Pro vlastníky nemovitostí je důležité sledovat energetickou náročnost budovy, protože to přímo ovlivňuje nejen provozní náklady, ale i celkovou hodnotu nemovitosti na trhu.

Jak správně číst energetický štítek

Správné čtení energetického štítku je klíčové pro pochopení, jak efektivně budova nebo zařízení využívá energii. Kromě tříd energetické účinnosti jsou na štítku uvedeny také další důležité údaje, jako je ročná spotřeba energie, emisní třídy nebo hlučnost zařízení. Při nákupu nového spotřebiče nebo při hodnocení nemovitosti by měl být energetický štítek jedním z hlavních kritérií, na která se zaměřit. U budov je také důležité vzít v úvahu energetickou náročnost budovy, což je faktor, který má dlouhodobý dopad na udržitelnost a ekologickou stopu dané nemovitosti.

Pavel Pohanka
Pavel Pohanka
Pavel je nadšeným polo-profesionálem ve světě digitálního marketingu. Má na starosti redakční plán, práci s AI a učí se základy SEO.

Související pojmy

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB)

Chystáte se prodat nebo pronajmout svoji nemovitost? Pak byste měli začít řešit Průkaz

Energetická náročnost budovy

Energetická náročnost budovy nám říká, jaké je reálné množství spotřeby energetických potřeb souvisejících s běžným užíváním budovy.

Fotovoltaika

Fotovoltaika představuje revoluční technologii v oblasti výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Nízkoenergetická stavba

Chcete si postavit vlastní dům, ale děsíte se neúnosných tepelných ztrát běžných domů? Vsaďte na energeticky nenáročné bydlení v podobě nízkoenergetického domu s minimální spotřebou energie i minimálními náklady na provoz.

Online sjednání hypotéky
Podpora online hypotečního specialisty
Zvýhodněné podmínky
Přehledné hypoteční bankovnictví

Napsali o nás

Hodnocení: 4.9 | 462 recenzí

Nepřehlédněte

Odhalujeme skryté poplatky a upozorňujeme na ně.