Jak z hypotéky neudělat noční můru? Poradíme, jak se vyhnout nástrahám

Předschválená hypotéka do 24 hodin online z pohodlí domova.
Úrok od
4,69 %

Žádost o hypotéku je poměrně složitý proces. Poradíme vám, čemu se při koupi nemovitosti na hypotéku raději vyvarovat.

08.01.2019 | Roman Müller

Obsah článku

Při schvalování hypotéky se mohou vyskytnout mnohé problémy. Pokud jako klient projdete tzv. pre-scoringem v hypoteční kalkulačce a dodáte všechny patřičné podklady, zdaleka ještě nemusíte mít vyhráno. Pamatujte také na to, že financování je potřeba si zajistit dříve, než podepíšete s realitní kanceláří rezervační smlouvu  a složíte rezervační zálohu.

Největší překážkou při schvalování bývají následující faktory:

Věcné břemeno

Věcné břemeno užívání (případně dožití) pro fyzickou osobu. Takovou nemovitost nelze poskytnout do zástavy. Banka však může přistoupit na výjimku v případě vysokého věku dotyčné osoby.

Věcné břemeno lze zrušit – takový krok může provést prodávající vkladem na katastrálním úřadě.

Věcné břemeno sítí

Jedná se o věcné břemeno provozovatelů energií a komunikací. Je nutné posoudit stupeň omezení, které s sebou pro budoucího uživatele takovéto věcné břemeno ponese. Posudek provádí odhadce nemovitostí.

Exekuce

Nemovitost s exekucí není možné dát do zástavy. Hypotéku na ně získat lze (do zástavy se musí poskytnout jiná nemovitost), ale banky takové nemovitosti nefinancují rády. 

Nemovitost vlastní více majitelů

Je nezbytné získat a opatřit si souhlas všech spolumajitelů nemovitosti s prodejem.

Dalšími problémy mohou být v případě, pokud je rozdílný majitel stavby a pozemku. V případě prodeje vždy musí nabídnout ke koupi nejdříve nemovitost nebo pozemek tomu druhému.

Čemu věnovat pozornost při rezervační smlouvě?

Kupujete nemovitost přes realitní kancelář? Potom byste měli dbát následujících rad.

Rezervační smlouva je právně závazný dokument, který se uzavírá na základě zájmu o koupi nemovitosti a specifikuje dobu, po kterou nelze uvedenou nemovitost nabízet dalším zájemcům. Součástí rezervační smlouvy jsou také ustanovení o rezervačním poplatku, který se buď poté započítá při úhradě kupní ceny, popřípadě může být využit pro sankční poplatek při nedodržení smlouvy.

Před uzavřením rezervační smlouvy vždy věnujte pozornost technickému i právnímu stavu nemovitosti. U prvního je možné využít služeb znalce, který technický stav zhodnotí (statika, rozvody, zateplení atd.)

Právní stav nemovitosti pak  doporučujeme nechat posoudit právníkem. Ten už odhalí, zda na předmětné nemovitosti nejsou uvaleny právní  překážky (viz výčet výše)

Roman Müller
Redaktor
Roman Müller je obsahový specialista se zaměřením na finanční trh, především hypotéky. V oboru se pohybuje už řadu let a tak ví, co vás zajímá.
Online sjednání hypotéky
Podpora online hypotečního specialisty
Zvýhodněné podmínky
Přehledné hypoteční bankovnictví

Napsali o nás

Hodnocení: 4.9 | 462 recenzí

Nepřehlédněte

Odhalujeme skryté poplatky a upozorňujeme na ně.