Equity - vlastní kapitál

Úrok od
4,69 %

Vlastní kapitál, známý také jako equity, je jedním z klíčových ukazatelů finanční stability a zdraví společnosti. Tento pojem představuje hodnotu majetku, který vlastní akcionáři firmy po odečtení všech závazků. Equity tedy ukazuje, jaká část aktiv firmy je financována prostřednictvím vlastních zdrojů a nikoli dluhem. Pro investory a akcionáře je sledování vlastního kapitálu důležité, protože odráží, jaký podíl na majetku firmy skutečně drží.

Vlastní kapitál

Vlastní kapitál jako ukazatel finanční síly

Vlastní kapitál poskytuje důležité informace o finanční síle společnosti. Vyjadřuje, jakou část aktiv firma vlastní po vypořádání všech svých závazků, což je kritické pro hodnocení její finanční stability. Zvýšení vlastního kapitálu znamená, že se firmě daří zvyšovat své čisté jmění, zatímco pokles signalizuje finanční problémy. Společnosti s vyšší úrovní equity jsou obecně považovány za méně rizikové pro investory, protože mají větší finanční stabilitu a menší závislost na externím financování.

Význam vlastního kapitálu pro investory

Pro investory představuje vlastní kapitál podstatnou část rozhodovacího procesu při posuzování, zda investovat do konkrétní společnosti. Vlastní kapitál ukazuje, jakou hodnotu mají jejich investice, a je také klíčovým faktorem při určování návratnosti investice. Pokud firma generuje zisky, část těchto zisků je obvykle reinvestována do vlastního kapitálu, čímž se posiluje její pozice na trhu a zajišťuje růst hodnoty pro investory.

Pavel Pohanka
Pavel Pohanka
Pavel je nadšeným polo-profesionálem ve světě digitálního marketingu. Má na starosti redakční plán, práci s AI a učí se základy SEO.

Související pojmy

Závazky

Závazky jsou jedním z klíčových pojmů v oblasti financí a účetnictví.

Majetek

Majetek zahrnuje všechna aktiva, která vlastní 

Kapitál

Kapitál je základním pojmem v ekonomii a financích, který má mnoho podob a významů.

Kapitalizace úroků

Kapitalizace úroků je proces, při kterém se nezaplacené úroky přidávají k jistině dluhu, čímž se zvyšuje celková částka dluhu.

Online sjednání hypotéky
Podpora online hypotečního specialisty
Zvýhodněné podmínky
Přehledné hypoteční bankovnictví

Napsali o nás

Hodnocení: 4.9 | 462 recenzí

Nepřehlédněte

Odhalujeme skryté poplatky a upozorňujeme na ně.