ČNB zvedá úrokové sazby, vyřiďte si výhodnou hypotéku včas!

Předschválená hypotéka do 24 hodin online z pohodlí domova.
Úrok od
4,69 %

Zvažujete-li koupi vlastního bydlení pomocí hypotéky, neměli byste s jejím vyřízením příliš otálet. Česká národní banka totiž na konci ledna zvedla základní úrokovou sazbu.

04.02.2018 | Roman Müller

Obsah článku

Od této sazby se přitom právě odráží sazby spotřebitelských úvěrů, včetně hypoték. Úrokovou sazbu konkrétně ČNB navýšila o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta. Rozhodnutí centrální banky vysvětlují její lídři snahou ochránit trh před vznikem “bublin”. Pro spotřebitele to však v praxi může znamenat zdražení úvěrů a hypoték. 

Pokud tedy přemýšlíte nad pořízením hypotéky, pak je právě teď vhodný čas. Banky totiž toto zvýšení sazby patrně brzy budou muset reflektovat a zohlední jej ve svých cenících. Zvýšení to navíc pravděpodobně nebude v tomto roce poslední.

Co ovlivňuje zvyšování sazeb?

Jakékoli zvyšování sazeb je ovlivněno spoustou faktorů, v tomto případě je zvýšení ovlivněno také poklesem nezaměstnanosti (ta je aktuálně totiž historicky nejnižší). Důvodem pro taková opatření bývá většinou snaha regulace trhu. Prakticky takto centrální banka zbržďuje tempo růstu ekonomiky, aby vyrovnala misky vah.

Chcete si zřídit hypotéku?

Pak raději neotálejte! Podle ekonomů lze další zvyšování očekávat i v průběhu roku a s úvěry nebo hypotékami radí neotálet. To ostatně uvedl na tiskové konferenci i guvernér centrální banky, Jiří Rusnok. “Prognóza růstu české ekonomiky, tak, jak je dneska zpracovaná, vidí v podstatě prostor pro další zvýšení úrokových sazeb v rozsahu jednoho dalšího zvýšení v tomto roce. Ale i to je podmíněno dalšími okolnostmi a vývojem,“ uvedl.

Diskontní sazba, tedy sazba, na niž jsou vázány například penále za nesplácené úvěry, zůstává na hodnotě 0,05 procent.

Úrokové sazby Česká národní banka naposledy zvýšila začátkem srpna, poprvé od února 2008. Základní úroková sazba tehdy stoupla o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta. Další zvýšení pak následovalo v listopadu, na 0,5 procenta.

Roman Müller
Redaktor
Roman Müller je obsahový specialista se zaměřením na finanční trh, především hypotéky. V oboru se pohybuje už řadu let a tak ví, co vás zajímá.
Online sjednání hypotéky
Podpora online hypotečního specialisty
Zvýhodněné podmínky
Přehledné hypoteční bankovnictví

Napsali o nás

Hodnocení: 4.9 | 462 recenzí

Nepřehlédněte

Odhalujeme skryté poplatky a upozorňujeme na ně.