Co je to refinancování a proč by nás mělo zajímat?

Předschválená hypotéka do 24 hodin online z pohodlí domova.
Úrok od
4,69 %

Na refinancování nás vábí lákavě vypadající nabídky mnoha bank. Co to ale vlastně přesně je? Skutečně se tento krok vyplatí?

27.09.2016 | Roman Müller

Obsah článku

Na refinancování nás vábí lákavě vypadající nabídky mnoha bank. Co to ale vlastně přesně je? Skutečně se tento krok vyplatí? HYPOnaMÍRU na následujících řádcích vysvětlí.

Velmi zjednodušeně bychom mohli říci, že pokud se chystáte refinancovat, tak svůj původní úvěr v podstatě zaplatíte úvěrem jiným. A následně budete opět splácet ten nový. Typicky se to děje u hypotéky, ale refinancovat lze i třeba úvěr ze stavebního spoření. Nicméně v našem textu se zaměříme právě na uvedenou hypotéku. Nejvhodnější doba na její refinancování přichází s koncem fixace. V té době totiž končí klientovi smluvní závazek setrvat u dané banky, stejně jako bance závazek neměnné úrokové sazby. To znamená, že na další fixační období, které klasicky trvá tři nebo pět let, může změnit podmínky, a to leckdy docela zásadně.

Proč vlastně refinancovat?

Stručně a jasně – vy přestáváte mít garantován úrok a máte možnost si domluvit výhodnější. A stejně tak můžete svou hypotéku přesunout k jiné bance. Velmi jednoduše řečeno je tedy cílem takovéhoto procesu ušetřit, úspora tak může být opravdu značná.

Nejvyšší čas, kdy byste se o refinancování měli začít zajímat, nastává zhruba tři měsíce před koncem období fixace. V této fázi byste se na banku spoléhat rozhodně neměli. Její snahou je totiž informovat Vás o tomto faktu co možná nejpozději. Jednoduše proto, abyste neměli na přesun jinam dostatek času. Takže doporučujeme být ostražití a termín si řádně pohlídat.

Řešit to samozřejmě můžete přímo se svou bankou. Ta se vás pochopitelně bude snažit jako svého klienta udržet, což vám na druhou stranu otevírá prostor pro vyjednávání. Můžete si tak zkusit dohodnout opravdu výhodné podmínky.

Jak refinancování probíhá?

Abyste měli představu o tom, co to znamená, rozhodně se ptejte také u konkurence a nechte si předložit jejich nabídky. Ty pak můžete ve své stávající bance ukázat a bilancovat. Pokud vám nebudou schopni nabídnout lepší nabídku, můžete se se svou hypotékou jednoduše přesunout tam, kde je to výhodnější.

Pakliže se pro to rozhodnete, musíte současnou banku požádat o vyčíslení zůstatku úvěru. Musíte si také pohlídat vymazání zástavního práva k nemovitosti a zrušení vinkulace pojistného plnění po uhrazení pohledávky. A dejte bance rovněž vědět i o tom, že hodláte úvěr u ní uhradit mimořádnou splátkou. V nové bance vyplníte žádost o úvěr a přinesete potřebné dokumenty, každá instituce může mít mírně odlišné požadavky.

Do katastru nemovitostí je pak nutno podat zástavní smlouvu. Pak už stačí jen nezapomenout potvrdit vinkulaci pojištění nemovitosti. Posledním krokem je váš podpis na smlouvě o hypotečním úvěru a je refinancováno.

Jestliže je pro vás orientace v bankovním sektoru obtížná nebo nemáte dostatek času na adekvátní prozkoumání všech dostupných variant, nabízí se také jednodušší možnost. Kontaktujte naše specialisty z HYPOnaMÍRU, kteří vše vyřídí za Vás tak, aby Vaše nová hypotéka byla opravdu šitá Vám, přímo na míru.

Roman Müller
Redaktor
Roman Müller je obsahový specialista se zaměřením na finanční trh, především hypotéky. V oboru se pohybuje už řadu let a tak ví, co vás zajímá.
Online sjednání hypotéky
Podpora online hypotečního specialisty
Zvýhodněné podmínky
Přehledné hypoteční bankovnictví

Napsali o nás

Hodnocení: 4.9 | 462 recenzí

Nepřehlédněte

Odhalujeme skryté poplatky a upozorňujeme na ně.