Daň z příjmu

Úrok od
4,69 %

Daň z příjmu je povinný finanční odvod, který je vybírán státem od fyzických či právnických osob. V České republice je výpočet daně z příjmu definován zákonem o dani z příjmů. Tento text vám pomůže porozumět základním principům daně z příjmu, jak se vypočítává a jaké jsou možnosti odpočtů.

Daň z příjmu

Základní principy daně z příjmu

  • Definice příjmu: Příjem zahrnuje mzdy a platy, honoráře, renty, úroky z úspor, dividendy z akcií, příjmy z pronájmu nemovitostí a jiné formy příjmu.
  • Sazby daně: V České republice existují dvě základní sazby daně z příjmu. Pro fyzické osoby je to 15 % základu daně a pro právnické osoby 19 %. Existují však různé výjimky a odpočty, které mohou ovlivnit výslednou částku daně.
  • Odpočty: Existují různá daňová zvýhodnění, které mohou snížit základ daně, například odpočet na manželku/manžela, na děti, na úroky z hypoték, na dary pro charitativní organizace, apod.
  • Přiznání daně: Každý, kdo má příjem, je povinen podat daňové přiznání. Daňové přiznání musí být podáno do konce března následujícího roku, pokud je podáváno v papírové podobě, nebo do konce dubna, pokud je podáváno elektronicky.

Jak správně vypočítat daň z příjmu

  • Výpočet základu daně: Prvním krokem je výpočet základu daně. To je celkový příjem osoby za dané období minus povolené odpočty.
  • Výpočet daně: Po výpočtu základu daně se vypočte daň. V České republice je sazba daně z příjmu pro fyzické osoby 15 % a pro právnické osoby 19 %.
  • Odpovědnost za platbu daně: Daňový subjekt, který je povinen platit daň, je odpovědný za správný výpočet daně a její zaplacení do stanoveného termínu.
  • Kontrola daňového úřadem: Daňový úřad prověřuje správnost daňových přiznání a vypočtených daní. V případě nesrovnalostí může daňový úřad vyměřit dodatečnou daň, nebo naopak vrátit přeplatek.

Správné pochopení a výpočet daně z příjmu je klíčové pro splnění daňových povinností. Je důležité být si vědom možných odpočtů a správně je uplatnit v daňovém přiznání.

Daniela Opletalová
Daniela Opletalová
Dany je naše grafička a content specialistka, která vlnami online marketingu proplouvá už od roku 2018. Miluje práci v kolektivu a na smysluplných projektech.

Související pojmy

Daňový zákon

Daňový zákon představuje základní rámec pro regulaci daní v rámci státu, který stanovuje základní principy a pravidla pro výpočet, výběr a správu daní.

Daňové přiznání

Každý rok podáváme daňové přiznání, kterým přiznáme příjmy podléhající dani.

Daňová zátěž

Daňová zátěž představuje celkovou sumu daní, které jednotlivec nebo podnik je povinen platit státu.

Daňový poplatník

Daňový poplatník je klíčovým aktérem v daňovém systému každé země.

Online sjednání hypotéky
Podpora online hypotečního specialisty
Zvýhodněné podmínky
Přehledné hypoteční bankovnictví

Napsali o nás

Hodnocení: 4.9 | 462 recenzí

Nepřehlédněte

Odhalujeme skryté poplatky a upozorňujeme na ně.